Jumaat, 25 November 2011

Hari Raya Korban


Salam perjuangan, Bersyukur kepada Allah SWT sebanyak2nya dan bersungguh2 dalam mensyukuri nikmatnya. Hari Raya Korban baru sahaja meninggalkan kita, biar pun ia meninggalkan kita pastikan tinggalannya meninggalkan kesan yang mendalam kepada kita. Antara perkara yang selalu dapat kita kaitkan semasa sambutannya ialah erti pengorbanan dan kesabaran yang harus ada pada seluruh umat islam.

Umat Islam dituntut untuk memiliki sikap pengorbanan dan kesabaran yang bersungguh2 dalam memperjuangkan agama islam, pegorbanan dan kesabaran yang bersungguh2 hingga tahap yang paling maksimum sangat ditekankan. Hasil kesungguhan yang tinggi akan mendapat pengiktirafan dan anugerah yang tidak disangka2. Cuba kita lihat dan ambik pengajaran daripada pengorbanan dan kesabaran Nabi Allah Ibrahim, yang mana sanggup meninggalkan isterinya siti Hajar dan anaknya Nabi Allah Ismail yang baru lahir ketika itu. Demi perintah dan suruhan Allah SWT beliau sanggup meninggalkan anak dan isterinya yang disayangi ditengah padang pasir yang kering kontang tanpa ada sebatang pohon pun.

Sanggup beliau lakukan dengan penuh keredhoan semata2 mahukan nilai taqwa dan membuktikan keyakinan kepada Tuan Empunya Dunia. Setelah beliau balik dari mekah ke palestin datang 2 orang malaikat untuk memberi khabar gembira kepada beliau dan isteri pertamanya siti sarah bahawa mereka akan mendapatkan zuriat, sedangkan siti sarah seorang yang mandul. Tidak mustahil bagi Allah SWT, maka lahirlah keturunan nabi Allah ishak. Dan tempat yang mananya dulu ditinggalkan siti hajar dan nabi Allah Ismail oleh nabi Allah Ibrahim telah menjadi tempat yang paling mulia dan paling suci untuk umat islam berhimpun bagi menunaikan rukun islam yang ke5 iaitu al makkahtul mukarramah, Arab Saudi. Jadi berusahalah bersungguh2 dan ikhlas dalam memperjuangkan agama islam dalam apa2 bentuk dan peringkat sekali pun.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan