Jumaat, 24 September 2010

Kesilapan Yang Tersembunyi


Salam Perjuangan sahabat sekalian. Perkongsian yang ingin diceritakan kali ini benar-benar menginsafkan sy. Ingat? Janganlah kita mudah tertipu dengan diri sendiri yang mengatakan kita adalah manusia yang baik dan lengkap dengan Islam. Kita harus sentiasa beringat yang kehidupan ini sering dilalaikan dengan pelbagai pekerjaan sehinggakan perkara yang  harus sebagai khalifah sebenar dimuka bumi dibuat dan diikut ditinggalkan dibelakang tanpa di ambil peduli, Sebenarnya kebajikan-kebajikan  yang kecil ini akan menghasilkan kebajikan yang besar sama seperti dosa-dosa yang kecil akan turut menjadi besar.
                                                                         
            Hal ini yang banyak terjadi kepada diri kita dan sy sebagai contoh, (Kisah benar) terlambat untuk hadir ke masjid untuk mendengar khutbah Jumaat semata-mata pergi untuk menunaikan solat Jumaat sahaja Subhanallah, sedangkan tiada pun masalah yang rumit dihadapi memandangkan kemudahan yang sedia ada dan jarak ke masjid amatlah dekat.Mengapa ia sering terjadi. Akan tetapi dilalaikan dan dilupakan oleh pekerjaan dunia. Layakkah kita mengelar diri kita sebagai ummat nabi Muhammad SAW yang cinta dan kasih kepadanya, yang sering menangis mengingatinya tetapi terlupa mengikut segala suruhannya dan ajarannya. Kita perlulah meletakkan  target dan matlamat agar hal ini tidak berulang,harapan agar diampun segala kesalahan.

          Jadi mari sahabat-sahabat kita memuhasabahkan dan sentiasa membuat perubahan atas diri kita agar segala yang tercatat dalam Al-Quran, hadis dan Sunnah sentiasa diambil dan dikaji tanpa menolak sedikit pun. Ambek semua belaka lar.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan