Sabtu, 16 Julai 2011

Masih Ramai Tidak Tahu


Salam perjuangan. Seorang pegawai polis bertanya kepada seorang pemuda, kenapa kamu datang ke sini semata-mata untuk memperjuangkan bersama orang india? Ringkas pemuda itu menjawab saja, bukannya apa malas untuk bertikam lidah dan menghormati pekerjaannya. Dalam hatinya geram juga, apa tidaknya heboh satu Malaysia tentang perkara ini tetapi boleh pegawai tersebut gunakan hujah sebegini. Mungkin pegawai tersebut tidak mengetahui atau dia sendiri buat2 tidak tahu akan hal ini atau dia telah didik untuk tidak memahami kebenaran.

            Jadi timbul 2 persoalan difikiran pemuda tersebut, persoalan 1. Siapa yang bertanggungjawab untuk memahamkan pegawai atau masyarakat sekeliling, yang tidak tahu langsung tentang demontrasi ini dan apa agenda2 yang dibawa dalam demontrasi ini. Keadaan ini menuntut peranan semua pihak dan tanggungjawab setiap orang yang tahu atau faham untuk memberitahu masyarakat sekeliling tentang sesuatu perkara supaya tidak terjadi atau timbul masyarakat yang tidak tahu dan ambil peduli tentang perkembangan negaranya sendiri. Kita harus sentiasa mencari jalan dan kaedah bagaimana untuk menyampaikan sesuatu perkara kepada masyarakat, biarpun tidak berjaya tetapi ia tetap berbaloi kerana kita telah berusaha dan sebaliknya jika kita tidak berusaha untuk memberitahu kita dikategorikan sebagai pentingkan diri. 

             Dan persoalan 2. Mengapa masih ramai yang berjuang untuk bangsa tetapi tidak pada agama. Sekiranya bangsa lain mengusul idea atau pendapat yang baik apa tidaknya kita ambil, selagi mana ia tidak merugikan dan merosakkan akidah agama islam dan Negara. Dengan sikap sebegini kita dapat menarik bangsa lain untuk turut sama dalam agama islam. Mengapa kita tidak mengajak bangsa lain untuk turut sama dalam islam atau pemerintahan islam seta bekerjasama menuntut keadilan rakyat. Jika dilihat pada agama islam, bangsa tidak ditekankan kerana agama islam adalah agama yang menyeluruh tidak kira apa bangsa sekali pun islam tetap sama dan sempurna. ‘Nabi Muhammad mengatakan Aku tidak suka dan benci kepada siapa yang berjuang dan mati untuk bangsa tetapi bukan berjuang dan mati untuk agama’. Jadi dapatlah kita ambil kesimpulan dari kata2 Nabi Muhammad bahawa perjuangan untuk bangsa harus dilupuskan dan yang paling penting kita sama-sama tarik dan tunjukkan agama islam adalah agama yang terbaik dan sempurna dalam semua bidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan