Sabtu, 16 Julai 2011

Rentetan Himpunan Bersih 2.0


Salam perjuangan sahabat2. Peristiwa himpunan terbesar di Malaysia iaitu Perhimpunan Bersih 2.0 telah dan semakin tidak kedengaran lagi, sebelum terjadinya demontrasi ini, media2 sibuk memutar dan menyiarkan berita2 mengenai demontrasi ini ada yang memfitnah dan ada yang menggalakkan untuk orang ramai turun menutut sebuah pilihanraya yang adil dan bersih tanpa ada unsur-unsur penipuan. Demontrasi ini turut meresahkan pelbagai pihak terutama pihak Pentadbir Negara, kementerian dalam negeri terpaksa menggunakan beribu2 pihak keselamatan terutamanya pihak Polis bagi menghalang dan mengekang demontrasi ini. 

       Kata presiden perhimpunan bersih S. Ambiga bahawa perhimpunan ini bukan untuk menjatuhkan perdana menteri, bukan kepentingan sesebuah parti politik, bukan untuk mememecah belahkan masyarakat dan bukan kepentingan peribadi, perhimpunan ini semata-mata untuk menuntut hak bersuara rakyat dan hak untuk rakyat memastikan keadilan dalam pilihanraya.

       Tetapi perhimpunan ini terbantut dan tidak berjalan seperti yang dirancang, pihak keselamatan terlebih dahulu membuat perancangan menggagalkan perhimpunan ini. Lebih seribu empat ratus orang telah ditangkap dan dikenakan perintah tahanan sehingga selesai perhimpunan tersebut, mereka juga menggunakan bom pemedih mata dan air bagi menyuraikan perhimpunan tersebut. Dianggarkan lebih lima puluh ribu turun membanjiri Kuala Lumpur termasuklah kaum cina, india dan majoritinya kaum melayu. Ramai pimpinan–pimpinan telah ditangkap dan memorandum yang hendak disampaikan kepada Tuanku tidak dapat diserahkan, tetapi sekurang-kurangnya pihak Pentadbir tahu akan hasrat rakyatnya dan kesungguhan untuk menuntut keadilan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan