Selasa, 2 Ogos 2011

Bulan Ramadan Datang LagiSalam Perjuangan. Alhamdulilah masih diberi peluang untuk berada di bulan Ramadan, bulan yang penuh keberkatan dan sering ditunggu2 oleh para sang pencipta ibadah, ia juga dikenali sebagai pesta ibadah kepada mereka2 yang mengerti mengapa Allah SWT menjadikan bulan ini. Kita akan dapat lihat manusia akan berduyung2 ke tempat2 ibadah, waktu yang dahulu kosong terisi dengan perkara yang mendatangkan kebajikan, kurangnya omongan2 kosong dan tidak berfaedah, banyak kedengaran alunan2 zikir dan bacaan ayat suci Al-Quran dan banyak lagi amalan2 kebaikan ditonjolkan di bulan ini. 

Bulan ini juga di sebut dalam hadis Nabi Muhammad SAW sebagai pada awalnya keberkatan, pertengahannya keampunan dan pengakhirannya pembebasan dari api neraka, di bulan ini juga syaitan2 laknatullah dirantai dan diikat oleh Allah SWT. Lihat betapa kasih sayangnya Allah SWT kepada hambanya untuk memudahkan hambanya terus mengabdikan diri kepadaNya. Rugi jika kita terlepas dan tidak mengambil peluang yang terbentang di hadapan.

     Pada bulan ini manusia DIWAJIBKAN berpuasa dan berdosa besar sekiranya meninggalkan tanpa keuzuran, Berpuasa bukan setakat menahan diri dari lapar dan dahaga malah semua pancaindera dan anggota badan harus turut bepuasa dengan meninggalkan segala perkara yang melalaikan dan maksiat yang melibatkan pancaindera dan anggota badan, sebagai contoh menonton Tb sekiranya diselitkan iklan yang mendedahkan aurat walaupun sedang menonton Jejak Rasul hilang pahala puasa, sebab ini dikatakan oleh Para Ulamak banyak manusia tidak dapat pahala puasa melainkan lapar dan dahaga.

Jesteru mari kita bertukus lumus untuk mengumpul kebajikan di bulan ramadhan ini kerana bulan ini merupakan bulan untuk melatih diri dan tarbiyyah hati supaya amal ibadah kita terus istiqomah pada bulan2 yang lain.Tiada ulasan:

Catat Ulasan