Khamis, 4 November 2010

Bangunlah Golongan Pemuda

Mainkan peranan wahai golongan pemuda-pemuda untuk menginfakkan diri kamu dalam perjuangan islam yang sebenar sementara kekuatan kudrat masih ada, idea pemikiran yang masih bernas dan semangat berkobar-kobar yang memuncak (darah muda). Mainkan peranan dengan bersungguh-sungguh dan rasa  penuh keyakinan  untuk menjadi penyambung kepada tugas-tugas para nabi dan para-para sahabat.

Yakinlah bahawa kejayaan yang paling besar sedang menunggu dihadapan iaitu syurga yang kekal abadi. Janganlah gentar atau takut untuk berhadapan dengan musuh mereka juga sama seperti kita hamba kepada yang Esa. Tidak ada yang lebih berkuasa  dan yang lebih besar melainkanNya. Walaupun dilihat masa kini bahawa mehnah dan tribulasi sering menjadi batu penghalang untuk kita meneruskan perjuangan, kerana perjuangan ini akan menjadi penjamin kita bila berhadapan dengan yang Maha Esa.

Golongan pemuda haruslah mencari jalan penyelesaian sebaiknya untuk menangkis segala serangan yang boleh membantutkan usahanya dalam mengembangkan dan membangun semula agama islam. Antaranya sentiasa mengerjakan solat secara berjemaah, perbanyakkan membaca al-quran, baca mathurat pagi dan petang, bersolat malam (qiam) dan yang paling penting  dan paling utama tidak meninggalkan usrah (perbincangan agama). Keadaan ini semata-mata untuk mengembalikan semula tujuan asal kita diutuskan di atas dunia ini iaitu kebergantungan kita kepada yang Maha Esa. (...Pemuda yang bersamaku sedang orang tua membelakangiku..Hadith) Semoga beroleh manfaat.Tiada ulasan:

Catat Ulasan