Selasa, 30 November 2010

Bersama Ulamak Dari Syria

Salam Perjuangan,  Puji-pujian bagi Allah swt kerana  buat pertama kali diberi peluang untuk bertemu dan mendengar kuliyah magrib dengan ulamak yang terkenal dan tersohor dari syria iaitu As-Sheikh Mohammad Sa’id Ramadhan Al-Butti Hafidzullah di Masjid Shah Alam, Selangor. Antara salah satu kitab penulisannya yang cukup terkenal adalah ‘Fiqh Sirah’ (Pemahaman sirah).
Pengisian yang cukup-cukup bermakna dan terkesan dengan hujah-hujah yang diberikan, rugi bagi sesiapa yang tidak sempat mendengar kerana pelbagai pengalaman dan pengetahuan dikongsi oleh beliau kepada pendengar. Beliau banyak menekan tentang tanggungjawab pada diri, keluarga, masyarakat dan seterusnya negara kerana semua ini menjadi intipati bagaimana untuk membina dan mencari kesatuan dalam mewujudkan sebuah negara dalam pemerintahan islam. Menunaikan segala hak-hak Allah swt dan orang-orang lain dengan mengharapkan keredhoanNya.
Beliau juga banyak menitik beratkan kesungguhan untuk terus mengharap dan sentiasa bergantung harap kepada Allah swt, sentiasa merendah diri dan menghina diri di hadapan Allah swt disebabkan pintu-pintu  untuk menghina diri dan merendah diri sentiasa kosong berbanding pintu-pintu untuk  memohon pertolongan dan kesenangan  sentiasa dipenuhi.
Di akhir kalimah beliau, beliau sekali lagi menekan betapa pentingnya untuk kembali mengabdikan diri kepada allah swt dengan senang sentiasa berzikir walaupun dimana berada atau apa-apa keadaan sekalipun. (Semua penulisan ini mengikut pemahaman penulis).


Tiada ulasan:

Catat Ulasan