Selasa, 9 November 2010

Jauhkan Riak


Riak adalah sesuatu keadaan dimana seseorang itu melakukan sesuatu untuk diperlihatkan bagi mendapat pujian dan perhatian. Ia juga merupakan  penyakit hati yang boleh merosakkan dan menghapuskan segala pengumpulan pahala amalan yang dilakukan. Penyakit Riak digolongkan sebagai syirik kecil yang dapat melicinkan semua kebajikan yang telah  dibuat. Ia menyerang secara diam-diam dan sembunyi-sembunyi  tanpa pengetahuan seseorang itu. Kadang-kadang ia wujud secara terangan dan kadang-kadang secara tidak perasan, yang mana penyakit ini wujud tanpa pengetahuan seseorang itu walaupun seseorang itu mengganggap segala amalannya telah sempurna dan selesai  walaupun seseorang itu mati syahid (minta dijauhkan). 

Ertinya : "Sesungguhnya ada orang yang mati syahid yang akan dihumbankan ke dalam api neraka pada hari kiamat nanti. Lalu ia merasa hairan dan mengadukan halnya kepada allah sambil berkata : wahai tuhanku! Bukanlah aku telah mati syahid dalam membela agamamu? Allah menjawab : tidak! Sebenarnya engkau sanggup mati syahid supaya engkau dikatakan seorang yang berani dan kuat. Dan telah pun dikatakan orang demikian kepadamu. Maka itulah ganjaranmu.."

 Hal ini amat ditakuti oleh seseorang itu sekiranya ia sudah mengenali dan tahu kewujudan penyakit ini. Penyakit ini seringkali timbul pada seseorang yang mahukan pangkat, nama dan kedudukan dengan cepat tanpa bersandarkan kepada pengiktirafan  allah swt semata-mata. Keadaan ini juga berlaku disebabkan kurang kebergantungan kepada allah swt sepenuhnya, segala perbuatan yang dilakukan bertujuan meraih perhatian orang lain.

Jika penyakit ini timbul seseorang itu disarankan cepat-cepat untuk beristghifar bagi segera mohon keampunan. Oleh itu, marilah sama-sama kita bermuhasabah kembali diri masing-masing, menghitung sejauh mana diri kita terhindar dari sifat riak  ini. 
Tiada ulasan:

Catat Ulasan