Sabtu, 5 Mac 2011

Kemunculan Semula

Salam perjuangan sahabat2. Pujian kesyukuran dipanjatkan kepada tuan punya alam ini kerana memberi peluang untuk kembali bercucuk tanam di dalam blog ini, InsyaAllah. Dikesempatan ini, saya menyeru marilah kita sama2 meningkatkan amalan ibadah kita. Pastikan ianya betul2 berkualiti dan sempurna kerana setiap amalan yang dibuat akan dihisap walaupun ianya sekecil2 zarah. Setiap amalan perbuatan kita akan dipersembahkan kepada Allah SWT yang benar2 berkualiti bukan kuantiti, tanyalah pada diri kita adakah amalan kita akan diterima atau ditolak. Jika diterima Alhamdulillah tetapi jika ditolak maka rugilah dan sia2 lah sahaja, hanya penat dan letih yang diperolehi.

Terutama sekali dalam ibadah solat yang menjadi kewajibpan kepada semua orang Islam sehinggakan sakit dan nazak sekalipun kita diwajibkan untuk solat, tetapi sekarang solat hanya menjadi suatu amalan yang biasa dan yang sering diambil mudah. Ingat sahabat2 jangan mudah untuk kita meninggalkan ibadah solat carilah waktu dan masa untuk kita menjalankan ibadah ini walaupun kita menghadapi kesukaran dan kesulitan. Solat adalah tiang bagi agama islam jika ia tidak dilaksana maka runtuhlah ia dan automatik tidak berguna menjadi orang Islam.

Penelitian dan ketertiban harus ditekankan dalam setiap ibadah, sekiranya kita tidak tahu tanya pada mereka yang tahu. Tentukan setiap amal ibadah dengan 1. Niat yang betul dan ikhlas 2. Tumpuan dan khusyuk 3. Yakin dan percaya amalan diterima 4. Menyesali atas segala dosa yang lalu. Sahabat2 carilah masa dan waktu untuk berubah dan menjadi orang yang soleh jangan tunggu sehingga tua baru kelam-kabut mahu menyesal. Setiap catatan ini semua berdasarkan diri penulis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan