Khamis, 23 Disember 2010

Pengakhiran Penantian


Salam Perpisahan. Kesyukuran dipanjat kepada Empunya Alam. Alhamdulilah segala penantian selama satu semesta tercapai juga. walaupun lambat ia tetap berbaloi bagi diri ini asalkan kepuasan diri terlaksana. Pelbagai pengalaman  yang diperolehi  samaada baik mahupun buruk. Kadang-kadang ada juga hati ingin memberontak dan melawan tapi apa kan daya, tidak mampu untuk berbuat demikian.  Salah diri sendiri juga lalai dan leka dengan benda yang tidak berfaedah, sikap ambil mudah dan malas untuk berusaha sering dipanggil.

Hampir tiga minggu juga bertapa sendirian. Banyak suka duka semasa menyiapkannya tetapi di sebalik kesukaran ini banyak yang diperolehi seperti ber’uzlah ataupun mengasingkan diri untuk tidak melakukan maksiat dan dosa, tidak bercampur gaul, tidak mendengar maksiat, mulut sentiasa terkunci dan mata tidak melihat maksiat, kadang-kadang datang buat juga maksiat. Apa yang ingin dikongsikan adalah ilmu tentang  beruzlah ini datang semasa bersendirian yang sebelum ini tidak tahu menahu pun. Mungkin petunjuk Allah swt, Jadi lepas ini bolehlah praktikan ia. (Pengalaman penulis menyiapkan tesis).

Dalam kenangan belajar di UPSI 12/7/2007 hingga 24/12/2010. InsyaAllah ada peluang datang lagi.suka duka pahit manis ada belaka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan