Rabu, 8 Disember 2010

Kerungsingan Melampau

Salam Maal Hijrah 1432, Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menulis. Sedikit perkongsian kepada sahabat-sahabat  dan untuk pengajaran bagi diri yang serba kekurangan ini. Bilamana kitasering kali dihimpit sesuatu perkara dan permasalahan tambah-tambah hal yang berkaitan dengan diri, kita sering kali leka dan lalai serta terus melupakan amalan-amalan sunat yang sering kita lakukan, yang mana  sebelum ini menjadi suatu perkara yang takut untuk kita tinggalkan tetapi apabila dihimpit sedikit kesusahan atau kerisauan kita terus ambil endah tidak endah sahaja. Apatah lagi jika ia perkara yang wajub. Inilah tahap keimanan dan ketaqwaan diri kita, nilailah ia sendiri sahabat-sahabat.

 Kita sering kali lupa dan terus terlupa amalan yang dilakukan selalu, sekiranya  sesuatu perkara itu belum selesai dengan sempurna,  kita sentiasa mendoakan penyelesaian masalah tetapi kebergantungan sebenar kepada Allah swt tidak sebenar-benarnya. Mendoakan penyelesaian dengan mudah atas usaha yang sedikit sangat, itu tidak adalah tidak betul sahabat-sahabat. Penyelesaian sesuatu masalah atau perkara perlu bersertakan usaha yang maksimum, doa khusyuk dan tawakal sepenuhnya bukan ‘sekadar melepaskan batuk ditangga’.

Kena kembali semula kepada tujuan dan objektif Allah swt menjadikan kita di atas muka bumi dan yang paling pasti tuntutan yang disuruh dan diperintahkan jangan dilupakan. Sekiranya sahabat-sahabat mempunyai amalan-amalan sunat atau rutin digalakkan supaya jangan dilupakan kerana amalan inilah yang membezakan kedudukan kita di syurga insyaallah. (tesis yang merungsingkan)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan