Khamis, 9 Ogos 2012

Mencari Malam 1000 BulanFirman Allah SWT:
“Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam Lailatul-Qadar. Dan apa jalannya Engkau dapat mengetahui apa Dia kebesaran malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.  Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril Dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa Segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun Yang berikut); Sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!” (Surah al Qadar . Ayat : 1 – 5) 


Malam yang dikenali sebagai “Lailatul Qadar” adalah merupakan malam terbaik bahkan malam yang paling mulia disediakan oleh Allah ‘semalam dalam tempoh setahun’ .

Sabda Rasulullah SAW:
“Dan barangsiapa yang mendirikan (ibadah) pada malam lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan penghayatan (mengharapkan redha Allah) nescaya diampunkan baginya segala dosa-dosanya yang telah lalu.” (Riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim)

Al-Imam an Nawawi rhm menyebut, “Lailatul Qadar adalah seafdhal-afdhal malam di dalam setahun. Barangsiapa yang mengadakan ibadah (qiamullail) pada malam Lailatul Qadar sekalipun ia tidak diberi taufiq untuk menyaksikan alamat-alamat Lailatul Qadar, nescaya ia dibalas dengan balasan yang tersebut.”

Rebutlah Peluang Taqarrub ini. 


Setiap individu muslim yang menyertai Madrasah atau University of Ramadhan ini , sangat dituntut untuk mencari dan mendapatkan kelebihan Lailatul Qadar ini . Ia menjadi sunnah nabi kita Muhammad SAW dan juga menjadi amalan dan rebutan para salafussoleh untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Rasulullah saw pernah bersabda:


“Daripada A’isyah RA berkata : Adalah Rasulullah SAW selalu beriktikaf pada sepuluh akhir Ramadhan dan Baginda SAW bersabda; Rebutlah bersungguh-sungguh peluang untuk mendapatkan Lailatul Qadar pada malam-malam sepuluh akhir Ramadhan.”  (Riwayat Imam Bukhari)


Rasulullah SAW melipat ganda amalan atau ibadah untuk menghampirkan diri kepada Allah SWT pada 10 malam akhir bulan Ramadhan. Hal ini dapat dilihat dalam satu hadis yang diriwayat dari A’isyah RA

“Dari A’isyah RA berkata: adalah Nabi SAW apabila memasuki 10 akhir Ramadhan, Baginda bersungguh-sungguh mengerjakan ibadah dan menghidupkan malamnya dan menggerakkan anak isterinya (agar bangun beribadah)”.(Riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim)

Taqarrub sebagai Jambatan Nusrah

Golongan yang hampir dan dikasihi Allah SWT sepantasnya layak menerima pertolongan dan kemenangan dalam perjuangannya untuk menegakkan agama Allah di atas muka bumi ini. Tentunya kita sangat memerlukan pertolongan dan kemenangan tersebut kala dunia kini gersang dari rahmat Ilahi.

Tidak mudah untuk merentasi medan yang penuh cabaran dan rintangan ini melainkan pejuang yang diperkayakan dengan taufiq dan nusrah Ilahi , namun untuk mendapatkan taufiq dan nusrah malah anugerah syurga itu pula hanya terbuka kepada mereka yang hampirkan diri kepada Allah SWT .

“Dan (puak yang ketiga pula ialah) orang-orang Yang telah mendahului (dalam mengerjakan kebaikan di dunia), - Yang akan mendahului (mencapai balasan yang sebaik-baiknya di akhirat kelak) Mereka itulah orang-orang Yang dihampirkan (di sisi Allah) , (tinggal menetap) di dalam syurga-syurga yang penuh nikmat.” (Surah al-Waaqia’h : Ayat : 10 – 12)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan